dissabte, 13 de desembre del 2008

Festivern per molts anys



Per fi, ja se sap on se celebra el Festivern aquest any. Primer es va dir que seria a Algemesí, després a les terres de l’Ebre, finalment serà més a prop de casa, a Alcoi. Doncs bé fins ací són tot bones notícies (el Festivern continuarà fent-se). Però, ben mirat, podrem anomenar-lo festival? Sembla que aquest any no hi haurà zona d’acampada ja que els concerts només tindran lloc la nit de cap d’any, és a dir, només una nit i no dues com les edicions anteriors. I la principal novetat, les places seran limitades. La sala on es fa, és menuda i per tant hi ha aforament limitat. Doncs bé aquestes novetats que enguany presenta el Festivern, actualment el festival amb més ressó a tot el País València, semblen seguir el camí de la resta de tots els festivals que s’han fet al nostre país i han acabat morint.

És molt prompte per analitzar les conseqüències que pot tenir, però segur que aquests canvis venen imposats, com no podria ser d’altra manera. La primera edició del Festivern és va celebrar a Pedreguer. Després i durant dos anys consecutius va tenir lloc a Ontinyent, però la quarta edició ja no podria ser a la capital de la Vall d’Albaida. La dreta havia arribat al poder, la mateixa dreta que després tallaria la senyal d’Infotv “per garantir la pluralitat informativa”, paraules de la senyora Lina Insa, alcaldesa d’Ontinyent. Per tant ens quedàrem sense Festivern i sense Infotv, i tot per garantir la pluralitat informativa. Açò seria una paradoxa, veritat?

Com vèiem cada vegada resulta més difícil trobar espai per organitzar festivals per tal de potenciar els nostres grups, la nostra música i la nostra llengua, ací al País València i més en concret a les comarques centrals. A més a més tots són festivals amb un gran èxit. Potser siga açò el que més moleste i per tant totes les reticències i excuses barates que mostren els ajuntaments o la Generalitat a l’hora d’acollir aquests festivals.

Qui no recorda aquells dies d’estiu a la Marina, primer als Poblets, després a Dènia i finalment a Xàbia? Va morir l’Almadrava Rock, després el Rock a la Mar conegut arreu del País Valencià i del Principat. Per què moriren? Excuses de la Conselleria de Infrasuctures, que si la zona d’acampada dificulta l’accés al port, que si congestiona el tràfic...Però fires, restaurants i activitats que els ixquen ben rentables a les butxaques de la Generalitat que no en falten.

Esperem que el Festivern no tinga el mateix final que l’Almadrava o el Rock a la mar. Aquest any hi anirem a Alcoi i com no podria ser d’una altra manera i perquè la situació ho requereix, acabaré parafrasejant al gran Ovidi, i jo com ell també espere que malgrat ser un dia, que dure anys.